Sağlık Rezaleti !

Türkiye'de insan hayatının ne kadar ucuz ve değersiz olduğuna karşılaştığımız yeni olaylarla tekrar tekrar acı bir biçimde tanık oluyoruz. Geçen zamanın aksine, yaşananlar benzerlik gösterirken, dün radyasyonlu çayı içip "bakın bana birşey olmuyor" diyen devlet yetkililerinden bugüne zihniyetin de çok fazla değişmediği görülüyor. Yaşanan sayısız sağlık skandalının yanında son dönemdeki domuz gribi konusunda yapılan açıklama hepimizi dehşete düşürdü :
" Abartmaya gerek yok ! Her yıl normal gripten zaten binlerce kişi ölüyor ! " Bütün dünyayı kasıp kavuran, üst düzey önlemler alınmasına sebep olan, bir hastalık açısından yapılan açıklamaya bakar mısınız !
Bu örnek bile bize, gelip geçen iktidarların aksine yıllardır aynı kişiler tarafından yönetildiğimizi ispatlamaktadır.
En son yaşadığımız utanç verici olayda ise kelimenin tam manasıyla bir rezalet yaşandı. Bursa'daki bir hastanede çıkan yangın ve ardından yaşanan elektrik kesintisi sebebiyle yoğun bakımdaki 8 hasta hayatını kaybetti. Konu biraz irdelenince yaşananlara büyük ihmallerin sebep olduğu görülüyor.
Yanmayan kabloların olması gerekirken, bunların kalitesizlerinin kullanılması, yoğun bakım ünitesinin havalandırma sisteminin ayrı olması gerekliydi, olası bir elektrik kesintisi durumunda gerekli olan jeneratör eksikliği sebebiyle yoğun bakımdaki hastaların nefessiz kalması,yakın bir tarihte yangın tatbikatı yapılmış olmasına rağmen yangın merdiveninin kilitli olması üstelik 'akıllı' ve 'modern' olarak nitelendirilen bu hastanede 'acil çıkış' tabelasının dahi olmaması.
Belki de en acı verici olan bu hastanede henüz 'yeni' denilebilecek bir tarihte yangın tatbikatı yapılmış olması!"Başarılı" geçtiği söylenen tatbikatın gerçek hayata geçildiğinde 8 ölüme yol açmasının nasıl mantıklı bir açıklaması olabilir ? Bu da bize ülkemizde birçok şeyin yalnızca "formalite" icabı yapıldığını gösteriyor...
Önemsizleştirilen, gereksizleştirilen fakat hayati boyutu olan gerekliliklerin hala daha kavranamamış olması daha fazla acıya sebep olmaktan öteye gitmiyor.
ihmalkarlığın, boşvermişliğin, adamsendeciliğin, birşey olmazcılığın ve ülkemizde insan hayatının ne kadar ucuz olduğunun vardığı boyutun en çarpıcı örneği ise Bursa'daki ölümler için sağlık bakanının yaptığı yorum olsa gerek :
"Ölenlerin çoğu zaten ağır hastaydı !"
Geldiğimi noktanın kavranması için herhalde daha fazla yorum yapmaya gerek yok !

Yorumlar

Çok okunan

Adaleti düdüklemek!

Mirasın üzerinde tepinmek!

Hak Etmedik!